Cum să alegem cadoul perfect?

Este o adevărată plăcere să dăruim cadouri.  Mult mai plăcut decât să primim, nu-i așa?

Dar cum îi putem face sărbătoriții cu adevărat fericiți?

Momentul dăruirii este unul vesel, fericit, însă găsirea cadoului perfect de multe ori ne dau bătăi de cap. E de înțeles,  nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, putem reduce semnificativ stresul, dacă luăm în considerare rezultatele unor cercetări. Să vedem cum ne poate ajuta știința la alegerea cadoului potrivit.

Care este cadoul ideal din perspectiva celui care dă?

Nu contează mărimea

De obicei problemele provin din cauza că planurile celui care dăruiește și celui care primește nu se potrivesc cu ideea cadoului ideal. Acest lucru este valabil și pentru prețul cadoului. Majoritatea oamenilor se așteaptă ca un cadou mai scump să nască emoții mai profunde și, prin urmare, să fie mai apreciat de persoana care îl primește. Cu toate acestea,  prețul cadoului nu afectează bucuria sărbătoriților .

Imaginează-ți că ești într-un magazin și ai în față o eșarfă frumoasă, destul de scumpă, și o jachetă ce costă doar cu câțiva bănuți mai mult. Pe care ai alege? Bănuiesc că ai opta pentru  jacheta puțin mai scumpă, deoarece e mai mare, ar umple mai bine punguța de cadou. Cu toate acestea, s-ar putea că sărbătorita ar aprecia totuși dacă ai primi eșarfa. 

Cercetătorii votează a doua opțiune și ne sfătuiesc ca în astfel de situații să ne schimbăm perspectiva. La urma urmei, sărbătorita va compara eșarfa cu alte eșarfe și nu cu jacheta. Așa că eșarfa mai ieftină probabil o va bucura mai mult. Deci care este morala? Concentrează-te la comparația care o va face cel care primește cadoul.

Nu prețul contează 

Dar cum stă treaba dacă trebuie să alegem dintre ceva mai scump, dar mai puțin practic, sau ceva ieftin, dar mai util? De ce s-ar bucura mai mult sărbătoritul? De un stilou mai scump, sau unul mai ieftin, dar mai practic? Ce l-ar face mai fericit? Un voucher de valoare mai mare la un restaurant cool dintr-un alt oraș, sau o invitație într-un loc mai apropiat, mai puțin luxos?

Cercetătorii au încercat să răspundă la aceste întrebări. Au examinat ce efecte emoționale provoacă  cazurile menționate mai sus. Rezultatele experimentelor arată că oamenii s-au bucurat mai mult când au primit un cadou util.  Deci un cadou practic este mult mai bun, decât unul scump.

Gândește pe termen lung

Imaginează-ți momentul în care sărbătoritul deschide cadoul, ochii îi sclipesc, zâmbește, are emoții. Ne pregătim pentru acest moment, și uităm complet de satisfacția pe termen lung . Ar fi bine să ne concentrăm pe acest lucru. Nu este foarte interesant să urmărești un prieten  care „despachetează” un abonament Netflix cadou, dar luați în considerare opțiuni de cadouri care pot aduce bucurie și satisfacție pe termen .

Să nu-ți fie rușine să întrebi

Cel mai simplu mod de a face pe cineva fericit cu un cadou este să-l întrebi ce vrea. Majoritatea oamenilor se feresc de acest lucru, ei cred că un cadou bun trebuie să fie neapărat o „surpriză”. Această concepție greșită rămâne fermă, deși probabil toți am experimentat deja pe propria noastră piele partea întunecată a surprizelor .

Dar dincolo de experiențele noastre de zi cu zi, cercetările demonstrează că de fapăt nu surpriza contează. Cercetătorii au ajuns la concluzia că este mai bine să aflăm de ce s-ar bucura sărbătoritul, decât să ghicim. De aceea, în loc de nopți  nedormite, și pentru o bucurie mai mare, să întrebăm! Și dacă avem răspunsul, să nu  combinăm cu propriile idei!

Nu uita punctele comune

Ce să facem dacă nu-l putem întreba pe sărbătorit? Știința are răspuns și pentru această întrebare. Relația emoțională dintre cel care dăruiește și cel care primește este îmbunătățită cel mai eficient dacă darul reflectă și personalitatea celui care dăruiește. În acest caz, merită să pornim de la interese și caracteristici comune. E ușor să aleg un cadou pentru mine, deoarece sunt conștientă de propriile dorințe. Așa gândim cu  toții.

Și dacă vrem să fim cu adevărat siguri, atunci să combinăm punctele comune cu o experiență. Ne gândim adesea la un dar tangibil, dar  fericirea va fi mai mare dacă oferim o experiență de viață. Acest lucru se datorează faptului că experiențele pe care le primim ca daruri au un efect pozitiv mai mare asupra relațiilor noastre decât cadourile materiale, indiferent dacă părțile împărtășesc sau nu experiența.

Sper că v-am fost de ajutor în alegerea perfectă a cadourilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart