Tradiția
Tăierea moțului la 1 an este un obicei des întâlnit la români, o tradiție ce se păstrează de mulți ani, și pe lângă toate astea este un moment de bucurie pentru toată familia.
Acest obicei este sărbătorit mai ales în Muntenia, Oltenia și Moldova, când toată familia sărbătorește primul an de viață al prințeselor și prințișorilor. Nu este o tradiție religioasă, mai degrabă o datină veche din popor.
După împlinirea vârstei de 1 anișor (dar nu mai târziu de 3 ani) părinții stabilesc data tăierii moțului împreună cu nașii.
Procedeul
Copilașul este îmbrăcat în hăinuțe noi, și îl așează pe un scăunel. Nașii îi leagă părul cu o fundiță roșie sau albastră, apoi cu o foarfecă taie o șuvită din părul lui. Această șuvită vor lipi pe un bănuț de argint, peste care se va picura din lumânarea de botez. În unele zone se mai cumpără o turtă, sau un covrig mare, și dacă sărbătorita e fetiță, se rupe din turtă. Moțul se taie aici doar la băieți.
Urmează distracția !
Se așează în fața copilașului o tavita cu multe obiecte în ea, dar va alege doar 3 din toate acestea. Se spune, că obiectele alese prevestesc viitorul copilașului, și acestea îi vor influenta cariera și destinul.
Ce obiecte se pun pe tăviță?
Nu există o listă exactă bătută în cuie, fiecare familie decide ce anume dorește să așeze pe tăviță.
Ce nu poate lipsi nicidecum, sunt banii și cheile de la mașină. Mai nou se pune și telefonul mobil, o tabletă, un microfon, dar se mai pune și oglindă, bijuterii, ac și ață, o carte, un caiet, un creion, chiar și parfumuri. Desigur nu vor lipsi nici ustensilele de bucătărie: lingură de lemn sau un polonic, dar se mai pune și șurubelniță, patent. În multe case se pune și o iconiță pe tava.
Vă invităm deci să vă alegeți tematica dorită. Veți avea deosebita plăcere să alegeți din gama seturilor pentru fetițe și băieți.
Ce conțin seturile de moț?
Tavă de mărime A4, cutiuță pentru suviță, perie sau pieptene, oglinjoara si rama foto. Desigur, toate realizate pe tematica dorită.